Jak si uvařit pivo

Vaříte na pivu, nebo pivo? Tajný recept

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Firemní výlet, jedeme na Plzeň a tipujeme překvapení

Padají nápady, že by pivovar? „Ty jsi z Plzně, určo to tam znáš jako svý boty“….povídej, jaký je to tam. „Noo, sice jsem strávila spoustu let v Plzni, ale já nejsem milovník piva.  Mám ráda víno, nikdy jsem tam nebyla“,…leze ze mě jako z chlupatý deky.

To jako fakt? Ostatní nevěřícně kroutí hlavou, plzeňačka a nepije pivo, připadám si jako mimozemšťan.

Bingo, tip nám vyšel

Vcházíme branou vyhlášeného pivovaru Plzeňský Prazdroj. Teda tak to nebude pro mě, mám protáhlý obličej. Přijíždí pivovarský autobus a odjíždíme z nádvoří. Začínám si připadat jako v ukrytém městu ve městě.

Stanice nová stáčírna piva Pilsner Urquell, vystupovat. Linka zrovna běží, teda to je něco. Dole se pohybují lidé v bílých oblecích, připadám si jako ve filmu v obrovské chemické laboratoři. Na pásech jede 120 000 lahví za hodinu, neskutečná podívaná.

„A když se stane, že je lahev špatná, linka se zastaví, a vše se okamžitě řeší, ale to nejspíš dneska neuvidíte“, slyším hlas průvodkyně. To není možný, to snad udělali pro nás,….vidíme v reálu okamžitý rychlý zásah u linky. Zasypáváme průvodkyni haldou dalších otázek, nic jí nezaskočí a odpovědi jsou opravdu zajímavé, …i pro nepivaře…. 🙂

Jede se do kina

Všichni stojíme u výtahu a přemýšlíme, kolikrát budeme muset vyjet, je nás téměř 50. Osobní výtah otevírá dveře, je obrovský, jsme všichni uvnitř a ještě bychom mohli tancovat valčík… 🙂 Tak takhle vypadá největší osobní výtah v České republice. Prohlídka pokračuje v otočném panoramatickém kině.

Expozice surovin s možností  žvejknout si, z čeho se pivko vyrábí. Nooo,…teda žádná hitparáda takhle vcelku. Kvasinka pod mikroskopem, neunikne obrovské pozornosti.  Obrovské varny, historická a i ta současná s výkladem, jak se pivko hlídalo dříve a nyní.

Návštěva historických pivovarských sklepů
Plzeňský Prazdroj
Plzeňský Prazdroj

Kdo není připravený na sebe navlíká co má po ruce, teda to je kosa, teplota se pohybuje okolo +8°C. Lehce oblečeným začínají červenat nosy chladem, spěchají k sudům.

Nefiltrovaný a nepasterizovaný Pilsner Urquell, čepovaný přímo z dubových ležáckých sudů, připravená obsluha nám bravurně čepuje do kelímků.  

Třešnička na dortu

Teda to je fakt dobrý, slyším sama sebe a pivaři se mi smějí… 🙂 Ač mám ráda víno, prohlídka pivovaru je opravdu zážitkem.  Prohlídku završujeme posezením v restauraci Na Spilce.

Kde se pivo vařííííí, tam se dobře dařííí….. 🙂 A z tajného receptu, ….hmmmmm
Pohoda-u-scezování
Pohoda-u-scezování

Návštěva pivovaru mě inspirovala oslovit kamaráda Pavla Bláhu. Jen nejen pivním gurmánem, navštívil i mnoho pivovarů velkých i soukromých, kde ho zajímala právě výroba piva.

Také vím, že si vyzkoušel výrobu na vlastní kůži. Pro ty z vás, co přemýšlíte, že byste chtěli zkusit vyrobit pivo, se podělil nejen o zajímavé informace.

Poskytl soukromou fotogalerii a odpověděl na 5 zvědavých otázek.

Pavle, zasvětil jsi mě, že vyrobit si doma pivo je možné dvěma způsoby. Uvařit z koncentrátů, nebo klasickým způsobem ze základních surovin, sladu, chmelu a kvasnic. Oba jsi osobně vyzkoušel. Můžeš nám říct, ze kterého z nich bylo pivo lepší a proč, když pomineme náročnost výroby?

Odpověď: „Musím říct, že jednoznačně je lepší vyrobené klasickou metodou. Výroba z čerstvých surovin, dodržení přesné technologie. Ano, člověk si řekne, koncentrát obsahuje taky vše, ale je to jako polévka ze sáčku Vitana, proti domácí z vlastních surovin.“

Kolik várek se Ti podařilo vyrobit a za jak dlouhou dobu jsi mohl ochutnávat?

Odpověď: „Vyrobil jsem zatím jen asi deset várek po 20 litrech. Ochutnával už po týdnu, ale to jen ze zvědavosti, pít se dalo za 2-3 měsíce, spíš bych doporučil počkat 3 měsíce, ale jak vydržet…. 🙂 “

Doporučil jsi obchod se surovinami  na stránkách Vaše pivo, máš doporučení co nakoupit při prvním pokusu o vaření?

Odpověď: „Já si myslím, že pro začátek je na těch stránkách vše, co člověk potřebuje k domácí výrobě piva. Zařízení, suroviny, dokonce i recepty, jak malinko pivko vylepšit a dochmelit. Chce to opravdu jen čas a věnovat se výrobě.“

Máš nějaké tipy, které jsi získal při vaření piva a můžeš se s námi o ně podělit?

Odpověď: „Co se týče domácí výroby, není to složité, ale určitě bych se zaměřil na prostory, kde pivo zraje. Teplota, tma,…. v bytě to není to pravé ořechové, není nad staré sklepní prostory se stejnou teplotou.“ 

Poslední otázka, na receptu, o který jsi se s námi podělil, jsou osobní poznámky. Je možné recept si přizpůsobit, nebo co ty poznámky znamenají?

Tajný recept na pivo
Tajný recept na pivo.

Odpověd: „Jsou to poznámky a recept pana Poláka, který bohužel už není mezi námi. On byl průkopník vaření piva doma, věnoval této činnosti půlku života na chalupě v Orlických horách, Luisino údolí.

Sám si dělal pro sebe zkoušky na sládka v Plzeňském pivovaru. On uměl vařit poctivé domácí pivko, léta praxe a ty poznámky měly pro něj velkou cenu.

Vždy stál nad námi a kontroloval,  jestli vše děláme dobře. Žádná technika, jen domácí nádobíčko, kamna na uhlí a dřevo, 100 litrový hrnec.“ 

Wau, takže recept je vlastně unikát, který nikde jinde nikdo nenajde. Děkuji Ti Pavle za poskytnuté informace i fotografie z průběhu vaření piva.

P.S.: Máte rádi pivko, nebo raději vínko? Máte otázky na Pavla? Vaše dotazy mu předám, rád se s vámi podělí o informace, které praxí nasbíral, napište… 🙂 Šipka

Vaříte na pivu, nebo pivo? Tajný recept
5 (100%) 56 votes
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 0 Flares ×

Autor: Romana Šašková

Jsem zvídavec, hledám nová témata, lovím informace, zkouším nové věci. Fascinují mě nové technologie, zajímavé zážitky, originální výstavy. Přečti si více O mně. Romča

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *